Afectiuni ale glandelor salivare - care sunt cele mai comune & cum le tratezi

Glandele salivare, Rolul glandelor salivare

Anda di halaman 1dari 6 Cari di dalam dokumen Glandele salivare Sunt glande cu secretie externa, secreta saliva ce e varsata in cavitatea bucala. Glandele au fost sistematizate dupa marime in glande salivare mici si mari. Glandele salivare mici se prezinta ca niste noduli ovoizi raspanditi sub mucoasa cavitatii bucale.

Ele poarta numele regiunii in care se gasesc in acest fel: glande labiale pe buzeglande bucale si molare la nivelul obrajilor, glande palatine care se gasesc la nivelul palatului dur si la nivelul calului palatin, glande linguale la limba.

Glandele salivare mari sunt 3 perechi: glande parotide, submandibulare, si sublinguale. Datorita continutului fosa devine loja parotidiana. Ei I se descriu 6 pereti: lateral, medial, anterior, posterior, superior, inferior. Peretele lateral e format de lama superficiala a fasciei cervicale. Peretele posterior glandele salivare format de procesul mastoidian pe care se insera muschiul sternocleidomastoidian, pantecele posterior al muschiului digastric, iar mai profund se gaseste buchetul stilian.

Peretele anterior e alcatuit de ramurile mandibulei cu muschiul maseter si pterigoidian median.

Patologii ale glandelor salivare. Manifestări generale

Peretele median e faringele. Peretele superior e dat de articulatia temporomandibulara si meatul acustic extern. Peretele inferior e alcatuit de o lama fibroasa care e despartitoarea submandibulo-parotidiana. Parotida are o forma neregulata cu o portiune principala care e corpul glandei si are o forma prismatic triunghiulara cu o fata externa, una anterioara, alta posterioara, o margine interna uneori latita ca o fata la nivelul faringelui.

Afectiuni ale glandelor salivare

De asemenea glandei I se descrie o fata superioara si una inferioara. Are o culoare cenusie rosiatica, iar in timpul activitatii glanda are un aspect lobulat. Greutatea este de g, volumul e variabil in limitele normalului, iar capacitatea dintre glandele mici si mari poate fi de Parotida se muleaza pe elementele invecinate, e continuata intr-o teaca fibroasa numita fascia parotidiana care e o dedublare a lamei superficiale a fasciei cervicale.

glandele salivare

Glanda adera la peretii lojei si extirparea sa e dificila. Glanda stabileste raporturi extrinseci cu elemente ce formeaza peretii lojei. De mentionat este ca intre mandibula si parotida este un glandele salivare grasos ce permite miscarile mandibulei care are rolul de a masa glanda parotida.

Prelungirea anterioara sau geniana are forma unei lame triunghiulare care insoteste ductul parotidian si se gaseste pe fata laterala a muschiului maseter. Prelungirea mediala sau faringiana vine in raport cu faringele, cu muschiul pterigoidian medial, cu nervul mandibular si artera maxilara. Prelungirea posterioara e de mici dimensiuni. Patrunde intre muschiul sternocleidomastoidian si pantecele posterior al muschiului digastric.

Parotida stabileste si raporturi intrinseci cu carotida externa si cu ramurile terminale ale acesteia, cu vena retromandibulara care colecteaza venele parotidiene, cu noduri limfatice superficiale si profunde, cu nervul auriculotemporal si cu nervul facial.

Nervul facial apare din orificiul stilomastoidian, patrunde in parotida unde se desface in ramuri dispuse sub forma unui evantai ce separa lobii parotidei intr-o portiune superficiala situata lateral de nerv si alta profunda situata medial de nerv. Ductul glandele salivare sau canalul lui Stenon reprezinta canalul excretor al glandei parotide.

glandele salivare

Se formeaza din unirea canalelor interlobulare, de multe ori se formeaza doua conducte mai mari. Are o lungime de 5cm, diametrul de 4mm. Seamana cu o vena goala si poate fi sediul unor calculi. Impreuna cu prelungirea anterioara a glandei se gaseste pe fata laterala a maseterului, la un cm inferior de arcada zigomatica inconjurand corpul grasos al obrazului, strapunge muschiul buccinator si se deschide in vestibului cavitatii bucale printr-un orificiu situat n dreptul colului molarului 2 superior.

Glandele salivare

Orificiul se gaseste pe o proeminenta numita papila parotidiana. Glanda parotida e o glanda lubulo-acinoasa de tip seros, secreta un lichid clar albuminos, bogat in saruri minerale si nu contine mucus.

Limfaticele sunt drenate de nodurile superficiale si profunde si ulterior de nodurile jugulare profunde. Inervatia e vegetativa. Fibrele simpatice provin din plexul glandele salivare extern.

Fibrele parasimpatice provin din glandele salivare auricul-temporal care le aduce de la ganglionul otic. Parotida e moale, nu se simte la palpare, pentru studiul ei se practica sialografia, se injecteaza in ductul parotidian o substanta radioopaca.

Este situata glandele salivare de planseul cavitatii bucale, prin urmare topografic apartine gatului. Se gaseste intr-o loja osteofibroasa numita loja submandibulara.

Ea e delimitata de 3 pereti. Unul lateral format de corpul mandibulei, unul superomedial alcatuit de muschiul milohioidian si de muschiul hipoglos. Peste milohioidian este dispus pantecele anterior al muschiului digastric.

glandele salivare

Peretele inferior format de lama superficiala a fasciei cervicale acoperita de muschiul platisma si de glandele salivare. Glanda are o forma neregulata.

Cancerul glandelor salivare

I se descriu un corp si o prelungire. Acestea formeaza o potcoava cu deschiderea anterioara. Glanda are o lungime de 7cm si o greutate de 7g.

Corpul are un aspect prismatic triunghiular cu glandele salivare fete si doua extremitati. Fetele sunt stabilite de elementele celor trei pereti ai lojei.

Fata laterala a glandei e incrucisata de artera faciala, tot aici se gasesc un numar variabil noduri limfatice. Extremitatea anterioara corespunde pantecului anterior al digastricului. Extremitatea posterioara corespunde despartitoarei submandibuleiparotidiene. De pe fata profunda a glandei se desprinde o prelungire ce inconjoara marginea posterioara a muschiului milohioidian.

Insoteste ductul submandibular, tece prin loja sublinguala.

 • Cancerul glandelor salivare - paduribistritene.ro
 • Glandele submandibulare Glandele salivare Sunt mai mici decat parotidele si secreta saliva de tip seromucos.

Ductul care sunt simptomele adenomului de prostata sau canalul lui Whuarton seamana cu o vena goala, insoteste prelungirea glandei si inconjoara muschiul milohioidian.

In loja sublinguala trece medial de glanda salivara sublinguala. Orificiul de deschidere se gaseste pe caruncula sublinguala. Ductul are o lungime de 5cm si se incruciseaza cu nervul lingual. Structural seamana cu parotida, fiind o glanda tubulo-acinoasa compusa. Glanda e invelita intr-o capsula proprie. Vascularizarea arteriala provine din artera faciala si submentala. Venele sunt drenate de vena faciala, limfaticele de nodurile submandibulare si cervicale profunde.

Inervatia este vegetativa. Fibrele parasimpatice vin pe calea nervului lingual. Este deasupra diafragmului bucal, in loja sublinguala.

Aceasta loja are 4 pereti. Unul medial format din muschiul genioglos si hioglos, un perete lateral alcatuit de fata mediala a corpului mandibulei glandele salivare care se gaseste foseta sublinguala.

Rolul glandelor salivare și importanța lor pentru sănătatea orală

Un perete superior alcatuit de mucoasa regiunii sublinguale si unul inferior alcatuit de muschiul milohioidian. Glanda are aspectul unui ovoid turtit al carui ax e paralel cu corpul mandibulei. E formata dintr-o portiune principala si lobuli accesori. Are o lungime de 3 cm, un diametru de 1 cm si o greutate de 3- 5g.

Raporturile glandei sunt date de peretii lojei.

Sus Depistarea patologiilor glandelor salivare consta in ecografia utila in diagnosticul calculilor salivari.

Marginea superioara a glandei ridica mucoasa sublinguala si ii da aspect de plica. Glanda are mai multe ducte excretoare din care unul e principal, si anume ductul sublingual mare ce se alatura de glandele salivare glandei submandibulare si ambele se deschid pe carancula superioara.

 1. Prostatita nechiporenko
 2. Tratamentul prostatitei congestive nu ajută
 3. Glandele Salivare | PDF
 4. Glandă salivară - Wikipedia
 5. Afectiunile glandelor salivare. Cauze si tratament
 6. Glandele salivare sunt cele
 7. Prima pagină » stomatologie » Patologii ale glandelor salivare.

Ductele accesorii se deschid prin orificii separate situate pe un traiect liniar pe plica sublinguala. Structura este asemanatoare cu a celorlalte glande salivare dar secretia e bogata in mucina. Este irigata de artere provenite din artera glandele salivare si sublinguala. Venele sunt drenate de vena profunda a limbii, limfaticele sunt drenate de nodurile submandibulare, inervatia este vegetativa.

 • Rolul glandelor salivare și importanța lor pentru sănătatea orală - Dr. Amer Zeino
 • Am prea multă sau prea puțină salivă?

Glandele salivare Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala Exista doua categorii de glande salivare: glande salivare mari - sunt situate in afara cavitatii orale, sunt glande perechi: parotide, sublinguale, submandibulare glande salivare mici - nu au canal excretor, se gasesc in cavitatea orala: glande labiale, glande bucale, glande palatine, glande linguale Aceste glande au rolul de a secreta saliva, care are roluri importante in digestie si in apararea antiinfectioasa.

Glandele salivare mari 1 - glanda parotida 2 - glanda submandibulara 3 - glanda sublinguala Glanda parotida Glanda parotida este cea mai voluminoasa glanda salivara, cantareste aproximativ glandele salivare - 30 grame.

Este glandele salivare in lojaa parotidiana, aflata in spatele ramului mandibular ascendent si sub conductul auditiv extern. Prin glanda parotida trec ramurile nervului facial, artera carotida externa si vena jugulara externa.

Calcoli salivari e patologie della bocca

Saliva secretata de catre glanda parotida se varsa prin canalul Stenon, care are o lungime de aproximativ 5 centimetri la nivelul vestibulului superior bucal, in dreptul molarului 2. Glanda parotida este o glanda tubuloacinoasa de tip seros, formata din acin secretori si un sistem de canale excretoare.

Saliva secretata de glanda parotida este de tip seros.