TESUTUL EPITELIAL SECRETOR EXOCRIN

Próstata merocrina, Papiloma nasal que es

  1. Glandele exocrine de clasificare, funcții și tipuri | Thpanorama - Acum deveniți mai buni
  2. Tesutul Epitelial 2 | PDF
  3. Thpanorama - Acum deveniți mai buni Totul despre știință, cultură, educație, psihologie și stil de viață.
  4. Lista principalelor căutări efectuate de utilizatori pentru accesarea dicționarului nostru online înFranceză și cele mai întrebuințate expresii cu cuvântul «glande».
  5. Cancer vesicula biliar pronostico. Cancer vesicula biliar pronostico. Cancer biliar pronostico
  6. Prostatita poate fi vindecată cu exerciții fizice
  7. GLANDE - Definiția și sinonimele glande în dicționarul Franceză

Progresiv, la extremitatea distala a mugurelui, celulele constituente sufera un proces de diferentiere, caracterizat prin dezvoltarea organitelor si enzimelor implicate in procesul de sinteza. Acest grup de celule diferentiate va forma componenta secretoare a epiteliului exocrin, denumita adenomer, si va dezvolta in centrul sau un spatiu in care produsul de sinteza va fi eliminat.

Glandele exocrine de clasificare, funcții și tipuri

Celulele epiteliale care fac legatura intre adenomer si suprafata epiteliala de origine se vor transforma progresiv dintr-o masa celulara compacta intr-o structura tubulara cu un lumen bine definit, generand astfel componenta de eliminare sau sistemul tubular canalicular al epiteliului secretor. Ambele componente – adenomerul si sistemul tubular – raman separate de tesuturile vecine printr-o membrana bazala, in continuitate directa cu membrana bazala a epiteliului de suprafata.

Ca si in cazul tesutului epitelial de tapetare, in structurile tesutului epitelial secretor exocrin se pot deosebi cateva tipuri celulare ce intra in structura adenomerelor si, respectiv, in structura canalelor. Clasificarea glandelor exocrine se face pe diferite criterii: numarul de celule secretoare, pozitia lor fata de epiteliul de tapetare, histoarhitectonica adenomerelor si a canalelor, tipurile celulare in raport de natura chimica a produsului de secretie, modalitatile de eliminare.

Próstata merocrina toate ca, din punct de vedere strict citologic, ele pot avea forme variate cubice, próstata merocrina, cilindriceexista o serie de caractere comune, legate de procesul de sinteza si secretie a materialului elaborat, care permit incadrarea in patru grupe mari: celule sintetizante de polipeptide-proteine, celule sintetizante de glicoproteine, celule sintetizante de lipide si celule transportoare de ioni.

O grupa aparte este constituita de celulele mioepiteliale – deosebite sub raport functional, dar descrise aici, datorita existentei lor in unele tipuri de adenomere.

próstata merocrina

Celula sintetizanta de polipeptide-proteine Celula sintetizanta de polipeptide-proteine este denumita si celula zimogena, deoarece produsul elaborat apare sub forma unor granule denumite, in histologia clasica, granule de zimogen. Structura acestui tip de celula este consecinta dezvoltarii importante a organitelor implicate in sinteza si eliminarea de polipeptide sau proteine, cu proprietati enzimatice.

Prezenta sa este specifica pentru adenomerele glandelor salivare mixte sau de tip seros parotida si ai pancreasului.

Cancer vesicula biliar metastasis, Cancer vesicula biliar histologia Rectal cancer jama - Screeningul cancerului colorectal: ce este nou în? Screeningul cancerului colorectal: ce este nou în? Rectal cancer incidence. Cauze și factori de risc cancer de prostată Factorii de risc obișnuiți pentru cancerul de prostată includ: Vârsta: riscul de a dezvolta cancer de prostată crește odată cu vârsta. În timp ce doar unul din Live - Tumores neuroendócrinos hpv symptoms on face Tulpinile de HPV pot determina cancerul de penis Papillomavirus hond poot.

In microscopia optica, citoplasma celulara este evident bazofila mai ales in cele doua treimi bazale, cu o zona ceva mai palida, supranucleara. Treimea apicala contine granulele de zimogen, fine, cu un diametru de pana la ,5 μm diametru si cu o tinctorialitate variabila in raport cu natura chimica a produsului de sinteza ; numarul acestora variaza in raport de etapa functionala in care a fost surprinsa celula. Nucleul rotund, cu cromatina in special dispersata si doar cativa grunji de cromatina condensata la nivelul membranei nucleare, este plasat in treimea bazala.

  • Papiloma nasal que es Conținutul Traducerea «secreção» în 25 de limbi Papiloma nasal tratamento.
  • TESUT EPITELIAL GLANDULAR by Dragos Ionita

In centrul nucleului se gaseste un nucleol proeminent sau in rare cazuri chiar doi nucleoli. Microscopia electronica releva o evidenta polarizare, cu un pol apical cu microvilozitati diferit dezvoltate.

Polul bazal nu prezinta un labirint bazal deosebit de cauzele și semnele prostatitei la bărbați. Se observa o mare cantitate de RER sub forma de cisterne sau pachete de cisterne, printre care apar numerosi ribozomi liberi si polizomi.

Dictionar Medical merocrin

Printre cisternele RER se gasesc mitocondrii in general alungite, cu creste bine dezvoltate. Supranuclear exista un complex Golgi bine dezvoltat, organizat cu fata cis spre RER si fata trans inspre polul apical; cele doua fete sunt unite printr-o retea tubulara interconectata.

In vecinatatea extremitatilor cisternelor si a fetei trans se remarca numeroase vezicule de transport, delimitate de o unitate membranara, cu un continut omogen sau fin granular si o densitate electronica evidenta. In vecinatatea polului apical se gasesc complexe jonctionale ocludente, aderente, desmozomi. De-a lungul fetelor laterale apar apoi, la oarecare distanta unele de altele, mai ales jonctiuni aderente. Din punct de próstata merocrina functional, celula produce prin sinteza proteine necesare mentinerii integritatii moleculare a sistemului membranar celular, polipeptide proteine ca produs de secretie ce urmeaza a fi eliminat si próstata merocrina care raman stocate in lizozomi.

In distributia si destinatia produsilor de sinteza, complexul Golgi joaca un important rol de triaj. Functionalitatea celulei se realizeaza in trei etape importante: i captarea precursorilor aminoacizi din mediul extracelular, ii asamblarea acestora sub forma de polipeptide sau proteine, dupa tiparul sintezei proteice, iii stocarea si concentrarea in vacuole golgiene si evacuarea acestora prin polul apical.

SIMONA SLĂTINEANU DUMITRU PĂDURARU ANATOMIA ŞI FIZIOLOGIA OMULUI

Captarea precursorilor se realizeaza prin polul bazal; printr-un proces activ de punere in functie a unor pompe cu consum energetic se asigura selectia aminoacizilor necesari. Asamblarea acestora se realizeaza pe fata citoplasmatica a RER.

ARN-ul mesager secundar pentru proteinele secretoare poseda o secventa particulara de nucleotide ce formeaza codonul semnal, secventa ce lipseste din structura ARN-ului mesager secundar pentru proteinele proprii. Odata peptidul semnal asamblat, el se va continua cu noi aminoacizi atasati, corespunzatori viitoarelor próstata merocrina componente ale secretiei. Peptidul semnal se leaga cu o particula semnal receptor, care reprezinta adaptorul ce va permite cuplarea ribozomului si a peptidului semnal la aparat de masaj pentru prostatita cu baterie ribozomal al membranei RER.

Contactul complexului receptor-semnal – secventa-semnal induce o agregare particulara a membranei, cu formarea unui por ce va permite translocarea polipeptidului in interiorul RER. Odata cu trecerea extremitatii carboxiterminale a polipeptidului prin por, se activeaza o semnal-peptidaza de pe fata interna, separand peptidul semnal de polipeptidul asamblat; astfel, acesta devine próstata merocrina in lumenul RER.

In acest moment, prin detasarea ribozomului, porul se inchide.

próstata merocrina

In lumenul RER polipeptidul cunoaste modificari posttranslationale, alunecand in zona REN, unde va fi incorporat in vezicule de transport, ce vor migra spre fata cis a complexului Golgi.

Din extremitatile saculare ale complexului Golgi si de pe fata trans se desprind apoi vezicule care, sub actiunea microfilamentelor si microtubulilor, vor fi dirijate spre polul apical in próstata merocrina eliminarii produsului de sinteza.

Dupa cum am mentionat anterior, etapa golgiana pare a juca rolul decisiv in privinta distributiei materialului sintetizat pentru uz celular sau pentru export.

próstata merocrina

Celula sintetizanta de glicoproteine Celula sintetizanta de próstata merocrina este cunoscuta, conform histologiei clasice, ca celula mucigena, intrucat próstata merocrina un material vascos numit, in mod traditional, mucus.

Prezenta sa este specifica pentru cu prostatită cronică glandelor salivare mixte sau de tip mucos, ai glandelor pilorice si endocervicale. In fapt, exista trei tipuri distincte de celule mucigene: i cu pol mucos deschis de exemplu, celula caliciforma din epiteliul intestinal ; ii cu pol mucos inchis de exemplu, celula din acinii glandelor salivare ; iii cu pol mucos inchis de tip mucoid de exemplu, celula epiteliala din epiteliul de tapetare gastric, mentionata anterior in subcapitolul 1 – Tesutul epitelial de tapetare, care are deopotriva rol de protectie si rol secretor prostatita vancomicină celula epiteliala din glandele Brunner duodenale.

Ne vom referi, in continuare, la celula cu pol mucos inchis. Caracteristicile morfologice ale acestui tip celular sunt oarecum asemanatoare cu ale celulei zimogenice, existand insa si unele particularitati.

In microscopia optica, prin tehnici de rutina, citoplasma bazofila este cantitativ redusa, restransa in treimea bazala, in jurul nucleului. Cele doua treimi apicale au un aspect foarte palid, pana la incolor, datorita aglomerarii granulelor de mucus; zona aceasta apare intens colorata prin tehnici histochimice mucicarmin, PAS, albastru alcian.

Cancer de prostata articulo, Este cancerul ereditar?

Nucleul, de forma aplatizata, este situat paralel cu polul bazal, in imediata vecinatate a membranei plasmatice; cromatina este mai putin dispersata, iar nucleolul mai putin proeminent, comparativ cu celula zimogena. Microscopia electronica fig. RER este extrem de bine dezvoltat in zona bazala, iar complexul Golgi – supranuclear. Etapele de realizare a produsului de secretie sunt próstata merocrina cu cele prezentate anterior la celula zimogena, cu diferenta ca aici are loc un intens proces de glicozilare sub actiunea unei glicozil-transferaze.

Procesul de glicozilare incepe in RER prin aditionarea de glucide, mai próstata merocrina la extremitatile aminolaterale ale asparaginei, si se desavarseste in complexul Golgi, in special in zona trans.

epitelial_2

In cazul sintezei de glicoproteine sulfatate, adaugarea radicalilor sulfat are loc tot in complexul Golgi, sub actiunea unei sulfo-transferaze.

Ulterior, ca si in cazul celulelor zimogene, se desprind vacuole mici care, prin coalescenta, vor genera vacuole secretoare mari – ce se traduc optic prin prezenta mucusului in cele doua treimi apicale ale celulei mucigene.

Celula sintetizanta de lipide sebum Celula sintetizanta de lipide este o celula componenta exclusiv a glandei sebacee, anexa glandulara cutanata. Structura sa variaza in raport cu gradul de diferentiere si maturizare, stadii diferite putand fi observate, in microscopie optica si electronica, de la periferie catre centru si zona de eliminare fig. Initial, celula putin diferentiata, numita celula bazala, se incarca progresiv cu vacuole lipidice, care cresc in volum, fara insa a fuziona.

Urmatoarea etapa este reprezentata de celula intermediara, de forma aproximativ poliedrica, nucleu central si citoplasma acidofila, cu aspect spumos, spongios, datorat incluziilor lipidice.

Acest aspect este próstata merocrina, pe trimetoprim pentru prostatită de microscopie optica colorate conventional, cu sticla pisata sau cu imaginea unui burete, deoarece picaturile lipidice apar complet incolore, datorita dizolvarii lor de catre solventii organici utilizati in realizarea sectiunilor.

Tehnicile speciale pentru lipide permit, insa, conservarea si evidentierea lor. In microscopie electronica, celula intermediara contine toate organitele celulare, in special RER, mitocondrii si mai putin REN. Pe masura acumularii lipidelor, volumul celulei creste, organitele diminua si citoplasma este progresiv inlocuita cu numeroase incluzii lipidice, accentuand aspectul spumos descris anterior.

Acest fapt se explica prin existenta si persistenta citoscheletului, format próstata merocrina numeroase tonofilamente, ce impiedica coalescenta incluziilor lipidice. In stadiile mature ale celulei, organitele celulare dispar complet, iar nucleii sufera modificari degenerative cariopicnoza, cariorexis, carioliza.

ПРОБЛЕМИ С ПРОСТАТАТА - Трудно уриниране, Туморен маркер и Рак?!

O astfel de celula va fi eliminata in totalitatea ei si, prin distrugerea membranei plasmatice, lipidele vor fi eliminate pe suprafata tesutului epitelial. Trebuie mentionat faptul ca nu toate celulele provenite din stratul bazal, germinativ, parcurg aceste etape.

próstata merocrina

Unele dintre ele nu se incarca cu incluziuni lipidice, ci cu keratina, constituind celule de sustinere, dispuse in travee subtiri, cloazonate, intre celulele sintetizante de lipide. Celula cu pol mucos inchis – ultrastructura – schema dupa Leclercq-Smekens et al. Celula sintetizanta de lipide – ultrastructura – schema dupa Leclercq-Smekens et al. Prezenta sa este specifica in glandele sudoripare, in mucoasa gastrica celula parietala producatoare de HClprecum si in unele segmente ale canalelor de excretie a glandelor exocrine.

Forma celulei variaza in functie de glanda careia ii apartine. Pentru glandele sudoripare, exista doua tipuri de astfel de celule, incat se diferentiaza doua varietati de glande: ecrine adevarate, localizate pe toata suprafata corpului si apocrine denumire improprie, próstata merocrina in axila si in regiunile organelor genitale.

Prezentam, in continuare, in detaliu, celula transportoare de ioni, tipica pentru glandele sudoripare ecrine. In microscopie optica se caracterizeaza printr-o citoplasma acidofila motiv pentru care este denumita si celula claranucleu mai mult sau mai putin central, cu cromatina omogena, fara nucleol vizibil.

próstata merocrina

Adesea este aparent aspectul de striatii al polului bazal. Membrana apicala contine enzime ATP-azaiar sectorul bazolateral, numeroase pompe ionice. Fetele laterale prezinta numeroase pliuri care intervin in absorbtia apei si electrolitilor. Organitele celulare sunt reprezentate de REN dezvoltat si numeroase mitocondrii. Celula transportoare de ioni – ultrastructura – schema dupa Leclercq-Smekens et al. In microscopie optica, próstata merocrina sectiunile histologice, ea apare ca un nucleu turtit sau bastoniform plasat din loc in loc intre polul próstata merocrina al celulelor secretoare si membrana bazala.

Electrono-microscopic s-a constatat ca celula are un corp celular mult aplatizat, din care se desprind prelungiri filiforme fine care se invagineaza printre celulele secretoare, pana la nivelul complexelor jonctionale apicale ale acestora. Astfel, aceste prelungiri “imbratiseaza” celulele secretoare. Corpul celular si prelungirile realizeaza jonctiuni desmozomale cu próstata merocrina adiacente. Citoplasma este bogata in filamente contractile actina si miozinadispuse asemanator fibrei musculare netede; sunt prezente si filamente intermediare de desmina, specifice tesutului muscular.

Functionalitatea celulei mioepiteliale se gaseste sub control neurovegetativ si hormonal, ceea ce face posibila interventia in procesul de expulzare a granulelor de secretie.

Acesta este variabil dupa tipul celular si functionalitatea unei glande. De exemplu, celula producatoare de lipide din glanda sebacee realizeaza un singur ciclu secretor, a carui durata este egala cu ciclul celular. Alte celule secretoare de exemplu, celula caliciforma realizeaza doua-trei cicluri secretoare intr-un ciclu celular.

In majoritatea glandelor exocrine, numarul de cicluri secretoare este relativ mare, in cadrul unui ciclu celular.